authentieke cadens


authentieke cadens 1.0

(muziek)

cadens die loopt van dominant naar tonica (V - I), bv. gevormd door tonica - subdominant - dominant - tonica (I - IV - V - I)

Algemene voorbeelden


Gewoonlijk wordt daarbij een streng onderscheid gemaakt tussen 'authentieke' cadenzen en 'halve' cadenzen. Authentieke cadenzen zijn cadenzen waarvan de baslijn eindigt op een harmonische functie die de grootst mogelijke stabiliteit geeft (de 'tonica'), en die daardoor ook het meest geschikt is om een frase af te ronden. Wanneer in een dergelijke cadens ook de melodie diezelfde 'grootst mogelijke stabiliteit' bereikt (door eveneens op de 'tonica' uit te komen), is er sprake van een 'volmaakte' authentieke cadens -- 'volmaakt', omdat een sterker gevoel van harmonische voltooiing in de tonale muziek niet mogelijk is.

http://associatie.kuleuven.be/fak/nieuwsbrief/2011/34/260,

De muziektheorie onderscheidt de volgende cadensen: - authentiek, of volledig slot: T-S-D-T of I-IV-V-I, - plagaal: T-S-T of I-IV-I, - bedrieglijk slot: na de D of V volgt niet T of I, maar een daarop lijkende toon of akkoord open einde, of halfslot: T-D of I-V.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cadens_(muziektheorie)